Zomerlinde als hoekboom

• is aangeduid als beschermd monument Zomerlinde

Beschrijving

De zomerlinde (Tilia platyphyllos) werd aangeplant op de open kouter tussen de dorpskernen van Vlezenbeek en Sint-Pieters-Leeuw op de kruising van meerdere veldwegen (Puttenberg en het verlengde van de Klein-Nederstraat) en markeert de administratieve grens tussen Sint-Pieters-Leeuw en Vlezenbeek. Deze 16 meter hoge boom heeft een stamomtrek van 2,18 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte). De maximale kroondiameter bedraagt 16 meter (opname in 2009). De zomerlinde vormt een belangrijk beeldbepalend object in het open landschap en vertoont een typische habitus en representatieve groeivorm voor de soort. Hij speelt een belangrijke rol in het populaire televisiefeuilleton ‘Witse’ dat van 2003 tot 2012 op de VRT-zender één werd uitgezonden. De boom wordt getoond in de begingeneriek van de serie en is de plek waar de rechercheur zich terugtrekt om inspiratie op te doen om de ‘perfecte misdaad’ op te lossen. De linde kreeg dan ook de naam van ‘Witseboom’.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier DB002306, Houtig erfgoed Vlaams-Brabant, fase A.1, nr. 18
Auteurs: Wijnant, Jo