Twee welkomstlindes

Beschrijving

De toegang tot het erf wordt aan beide zijden geflankeerd door een welkomstboom, een opgaande en een gekandelaarde linde. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de lindebomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. De toegang tot het erf is op het zuidwesten gelegen zodat de bomen als schermbeplanting functioneerden. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het erf wordt afgesloten door een gemengde houtkant op een talud. In de houtkant bevindt zich een knotlinde.

Auteurs: Van der Linden, Geert