Geschoren olmenhaag

Beschrijving

Het erf wordt aan de straatzijde afgesloten met een geschoren olmenhaag op een klein talud. Olm werd voor deze toepassing geprefereerd omwille van de zeer dichte vertakking vanaf de basis. Mits de haag goed onderhouden werd kon men hierdoor het kleinvee op het erf houden en werd indringing voorkomen. De toegang tot het erf wordt aan de rechterkant geflankeerd door een geknotte welkomstlinde. Opslag van deze linde heeft zich ook in de scheerhaag gevestigd en wordt samen met de olmenhaag onderhouden. Olm wordt vandaag nog weinig aangeplant omwille van de olmenziekte. De goed onderhouden scheerhagen van olm zijn echter gezond en worden niet belaagd door de olmenspintkever. Mogelijk heeft de spintkever zwaarder takhout of stammen nodig om zicht te vestigen.

Auteurs: Van der Linden, Geert