Twee gekandelaarde schermlinden

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Rozebeke

Beschrijving

Aan de zuidwestzijde van de hoevegebouwen staat er een schermbeplanting met twee opgaande lindebomen. Bij de boerderijen die hoog op de akker ingeplant zijn en hierdoor onderhevig zijn aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen, werden op de zuidwestzijde schermbomen voorzien. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen. Op de binnenkoer van de hoeve staat een topiary van taxus.

Auteurs: Van der Linden, Geert

Op 1 september 2015 heeft Onroerend Erfgoed vastgesteld dat de twee lindes gerooid zijn.