Beekbegeleidende knotwilgenrij

Beschrijving

In een weiland, langs de beek die ontspringt bij de hoeve te Wijlegem, staat een knotwilgenrij. De knotwilgen zijn op regelmatige afstanden aangeplant en de bomen zijn op traditionele wijze geknot in functie van het opbrengen van brandhout, ambachtshout, bouwhout, geriefhout en loofvoedering.

Op historische kaarten is te zien dat de beek verschillende malen verlegd werd. Het westelijke deel, werd aangelegd tussen 1884 en 1960, het oostelijk deel dateert van een rechttrekking die plaatsvond na 1960.

In de knotwilgenrij staan ook nog drie oude geknotte populieren.

• Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven tussen 1949-1970, schaal 1:25.000.