Geschoren afsluitingshaag van olm

Beschrijving

De olmen afsluitingshaag bevindt zich aan de straatzijde van het erf van de Moldergemhoeve en is, al dan niet op natuurlijke wijze, aangereikt met haagbeuk, hazelaar, meidoorn en vlier.

Het is een scheerhaag van ongeveer 2 meter hoog en heeft een lengte van 50 meter. Door de zeer dichte vertakking vanaf de basis was de olmenhaag geschikt om het kleinvee op het erf houden en indringing te voorkomen. De scheerlingen van deze haag werden jaarlijks verzameld en gedroogd voor het Sint-Pietersvuur.

De omhaagde boomgaard staat al afgebeeld op de topografische kaart van het Dépot de la Guerre uit 1874. De toenmalige configuratie bleef tot op heden grotendeels bewaard.

Olm wordt vandaag nog weinig aangeplant omwille van de olmenziekte. De goed onderhouden scheerhagen van olm zijn echter gezond en worden niet belaagd door de olmenspintkever. Een verklaring is mogelijks dat de spintkever zwaarder takhout of stammen nodig heeft om zicht te vestigen.

• li>Topografische kaarten van België, Krijgsdepot: Eerste editie uitgegeven tussen 1865-1880, schaal 1:20.000. Herziening, Militair Cartografisch Instituut: tweede uitgave, 1880-1884, derde uitgave 1889-1900 en herziening derde uitgave 1900-1930, schaal 1:20.000. (Lemoine-Isabeau, 1988)

Auteurs: Van der Linden, Geert