Kasteelhoeve Klokhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelhoeve Klokhoeve

Beschrijving

Een kasteelhoeve op het domein Hemelrijk opgetrokken aan een aarden weg in de as van een olmendreef; modelboerderij gedateerd 1880 in gevelsteen hoofdgebouw, volgens literatuur van 1873.

U-vormige hoeve met gekasseide binnenplaats, de gesloten zijde ten noorden met woonhuis, de open zijden ten westen en ten oosten respectievelijk met stallingen, schuren, bijgebouwen met graanmolen en houtzagerij.

Beschilderde bakstenen gebouwen met getoogde muuropeningen; overstekende pannen bedakingen op houten schoorstukken, gekoppeld in de dienstgebouwen. Woonhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat). Hoger opgaande middentravee met puntgeveltje versierd met uurwerk; bekronende windwijzer. Getoogde vensters en deur onder deels omlopende waterlijstjes. Schuur, symmetrisch ingeplante stallingen en aanhorigheden onder afgewolfde zadeldaken (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat).

Aan overzijde van weg serres en ommuurde tuin.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita