Kaphaag van haagbeuk en es bij Hof te Weylegem

Het erf van het Hof te Weylegem bevat nog een aantal (relicten van) traditionele afsluitingshagen.

Aan de straatzijde staan nog de restanten van een kaphaag, in oorsprong bestaande uit haagbeuk en es, die door de jaren heen, al dan niet op natuurlijke wijze is aangevuld met meidoorn, bruine beuk, en vlier.

De kaphaag is ongeveer 100 meter lang en is een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.

Naar verluidt is de haag aangevuld met plantsoen dat werd gesubsidieerd door de Provinciale Landbouwkamer (regeling Erfbeplanting). Van dit laatste kan gezegd worden dat deze actie met bruine beuk als soort en het toen beoogde eindbeeld afbreuk doet aan de erfgoedwaarden van dit landschapselement. De achterzijde van het erf wordt afgesloten met een voormalige veekering.

Auteurs: Van der Linden, Geert