Twee welkomst- en schermlindes

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Dikkele

Beschrijving

Op traditionele wijze zijn twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. De straatzijde van het erf is op het zuidwesten gelegen zodat de opgaande bomen ook als schermbeplanting functioneerden. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het zijn twee Hollandse linden, een kruising van zomerlinde en winterlinde, die in dit geval dicht aanleunt tegen de winterlinde. De dikste heeft een stamomtrek heeft van 250 cm.

Auteurs: Van der Linden, Geert