Oude linde als hoek- en kruispuntboom

Beschrijving

Bij het kruispunt van de Gaverstraat met Beekmeers staat een zeer oude lindeboom met een stamomtrek van circa 4 meter. Hij werd er geplant in de scherpe hoek van een kadastraal perceel als hoekboom. De boom staat er tevens bij een van de toegangen naar het klooster en is er mogelijks gezet als welkomstboom. Op deze plaats voorkwam hij bij het oprijden het afkorten van de bocht. Het betreft hier een Hollandse linde die vermoedelijk bij de tweehonderd jaar oud is. Het klooster dateert immers van 1823 en de toegangsweg is al zichtbaar op de topografische kaart Vandermaelen (ca 1950). De boom heeft een gedegenereerde vorm en gezien de bijzonder eigenschap van lindes om goed te regenereren heeft de boom, mits goede verzorging, nog een zéér lang leven te goed.

Auteurs: Van der Linden, Geert