Gekandelaarde lindenrij als schaduwbomen bij mesthoop

Beschrijving

Het erf is gelegen op de hoek van de Zavelputstraat en de Kouterstraat. Al in 1503 was op dit perceel de windmolen van Beerlegem, de Molen ter Varent, aanwezig. Deze molen verdween voorgoed in 1918 maar de molenaarswoning bleef wel bewaard. Ook het toponiem 'Molenkouter' herinnert nog aan de verdwenen molen.

Bij de stallingen, tegen het gebouw, lag de 'messing' of mesthoop. Deze werd aan de zuidzijde begrensd door een rij van vijf gekandelaarde lindebomen. Deze werden als schaduwbomen aangeplant om uitdrogen van de mesthoop te voorkomen. Door de beschermde ligging tussen stal en bomenrij, was de mesthoop afgesloten en beschermd tegen de zon en uitspoeling door regen.

• LANCLUS K., Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Kinnaer, Anse