Afsluitingshaag van taxus en buxus

Beschrijving

Het erf van een 19de-eeuwse hoeve gelegen te Beekmeers 51 is een bijzondere locatie waar nog een aantal types traditionele erfbeplantingen samen voorkomen. De voormalige moestuin op het erf is aan de noord- en oostzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag met bijmenging van buxus. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen. Op het erf komen nog een andere afsluitingshaag, een hoekboom en twee welkomstbomen voor.

Het omhaagde erf wordt al in zijn huidige vorm weergegeven op de militaire topografische kaart uit 1874. Sindsdien bleef de traditionele haag behouden, maar deze werd mogelijk al (meermaals) verjongd.

Auteurs: Van der Linden, Geert