Houtkant van zwarte els langs Merensloop

Beschrijving

Tussen de Akkerstraat en de N49 bevindt zich een weiland met een beekbegeleidende houtkant van zwarte els gelegen aan de rand hiervan.

De hakhoutstoven zijn in gezonde toestand en worden nog steeds goed onderhouden. Het zijn zware stoven van ca. 4 à 5 meter omtrek. De houtkant vertoont over de volledige lengte weinig uitval.

Houtkanten van deze soort (Alnus glutinosa) en van deze ouderdom zijn zeldzaam voor de regio en werden aangeplant voor het vastleggen van oevers. Hierdoor werd erosie voorkomen. De aanwezige soorten zijn zeldzaam omdat ze nog zuivere vertegenwoordigers zijn van hun eigen soort.

Het hakhoutbeheer is een traditionele beheersvorm met als doel het opbrengen van brandhout, ambachtshout, bouwhout, geriefhout, loofvoedering.

Auteurs: Van der Linden, Geert