Watermolen Kikmolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watermolen Kikmolen

Beschrijving

Watermolen op de Kikbeek (Broekbeek genoemd in de Atlas van de Buurtwegen). De molen wordt op de Ferrariskaart "Kiekens Molen" genoemd, in de Atlas van de Buurtwegen "Kickemolen". De molen ligt aan de grote Kikvijver. Op de Ferrariskaart ligt naast de molen de belangrijke hoeve "Cense Kleyn hof". Hiervan bleven geen resten bewaard.

Van de oorspronkelijke gebouwen bleef alleen een deel van het molenhuis bewaard. De overige gebouwen, in L-vorm, werden grondig vernieuwd en gewijzigd. Het molenhuis is een bakstenen gebouw van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, door middel van een gevelsteen in de linker zijgevel gedateerd: ANNO/ 1838/ ATH. Het was een bovenslagmolen, waarvan het molenrad thans is verdwenen. De oorspronkelijke muuropeningen zijn rechthoekig in een geprofileerde, houten omlijsting. Zijgevels met aandak, vlechtingen en topstuk.

Aanvullende informatie

Het binnenwerk van de molen zou nog aanwezig zijn onder de vorm van twee koppels stenen en een luiwerk.
  • Informatie verkregen van Jos Van Nuffel (31 januari 2015).