Steenbakkerij Cobricam N.V.

Beschrijving

Steenbakkerij Cobricam N.V. met twee bewaarde stoommachines, stoomketels en elektrische installatie in het machinehuis

De eerste stoommachine-installatie bestaat uit twee eencilinder stoommachines in cross-compound opstelling, bestaande uit één stoommachine “Nolet” (Gent) die verbonden is met één stoommachine “Anc. Ets. Vandekerckhove” (Gent). Beide drijven via een riem op één vliegwiel het vliegwiel van een Heemaf-generator aan. Beide machines dateren uit circa 1920 en leveren ongeveer 500 PK. Uniek is hierbij de samenbouw van twee verschillende machines tot één installatie. De Vandekerckhove-machine heeft de bekende valkleppen en een normale Watt-regulator. De Nolet-machine heeft geen regulator en een merkwaardige combinatie van twee valkleppen met aandrijving vanaf een langs de cilinder lopende as en twee Corliss-achtige kleppen met aandrijving van een ex-center op de hoofdas.

De tweede installatie omvat een stoommachine “Corliss” die via een tweetal riemen op afzonderlijke riemschijven twee generatoren aandreef. De machine, die 125 PK levert, werd gefabriceerd door de “Société Anonyme des Ateliers du Thiriau La Croyère Belgique” en dateert uit 1924. Het betreft een tandem compoundmachine met vier zijkleppen, een vrij zeldzaam systeem. De klepsturing en de regulator wijzen erop dat het om een vrij vroeg voorbeeld gaat.

De ketelinstallatie omvat twee oliegestookte Lancashire-stoomketels “Smulders” van een fabrikant te Grâce-Berleur in Luik en twee Duplex voedingwaterpompen (stoomgedreven).

Elektrische installatie met stroomgenerator en schakelbord van L. Worthington.

• Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000598, Brecht (Sint-Lenaarts): Twee stoommachines, stoomketels en elektrische installatie, Beschermingsdossier (J. De Schepper, 1982).
  • Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000598, Brecht (Sint-Lenaarts): Twee stoommachines, stoomketels en elektrische installatie, De stoommachines in de steenbakkerij Cobricam te Sint- Lenaarts – door ir. Ing. A. den Ouden.