erfgoedobject

Kasteel de Eester

bouwkundig element
ID
12893
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12893

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel de Eester
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kasteel gesitueerd in rest van het vroegere domein op hoek van Hoogstraatsebaan en Eester; verdwenen poortgebouw eertijds op hoek van beide genoemde straten. De naam "De Eester" zou teruggaan op een oude hoeve ten noorden van het huidige kasteel, eerstgenoemde hoeve werd verlaten; nadien zou er een eikenboom gegroeid zijn door de schouw van de hoeve zie gevelsteen + gedenksteen in trapzaal.

Neo-Vlaamserenaissance-gebouw van circa 1890 naar ontwerp van architect Jules Jacques Van Ysendyck, opgetrokken in bak- en zandsteen met gebruik van breuksteen voor het souterrain. Twee bouwlagen op nagenoeg rechthoekig grondplan met aan zuidzijde twee torens: een vierkante onder leien peerspits en een ronde onder overkragende naaldspits, verder leien schild- en zadeldaken. Lijst- en trapgevels met aedicula, doorlopende kordons, lekdrempels en banden, hoekstenen en steigergaten. Kruis- en bolkozijnen, verder rechthoekige muuropeningen onder uitspringende latei. Sierankers. Aan westzijde verhoogde veranda met rondbooggalerij en steektrap. In oostgevel rechthoekige deur in neoclassicistische omlijsting met driehoekig fronton, brede steektrap met ijzeren leuning; hogerop in topgevel oude gevelsteen "Den Eester Anno 168.".

Oorspronkelijk interieur met ijzerconstructies; veranda met houten balkjes op ijzerconstructie, plaasteren troggewelfjes. Muurschildering van 1892 in de hal. Prachtig bebost domein, uit eind 19de eeuw naar ontwerp van tuinarchitect Fuchs, in 1925 door verkoop verkaveld.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel de Eester [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12893 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.