Neoclassicistische pastorie Sint-Leonardus

Beschrijving

Neoclassicistische pastorie met ommuurde beboomde tuin ten zuiden van de kerk. Gelijkvloerse verdieping opklimmend tot de 18de eeuw. Tweede bouwlaag (van tweede tot en met vijfde travee) opgetrokken in 1872 naar ontwerp van Eugeen Gife. Zijtravee hoger opgetrokken in de eerste helft van de 20ste eeuw; in 1956 werden naar ontwerp van Jules Pingnet de platte daken boven de uiterste travee vervangen zodat het vroegere zadeldak uitgebouwd werd tot schilddak (Vlaamse pannen).

Ontpleisterde en verankerde bakstenen lijstgevels waarvan de middentravee licht gemarkeerd wordt door de gekorniste kroonlijst op consoles, laatstgenoemden verwijzen naar een verdwenen driehoekig fronton met bekronend kruis (zie ontwerpen van Eugeen Gife van 1867 en 1872). Gelijkvloerse verdieping met rechthoekige vensters en deur in vlakke arduinen omlijstingen, verder segmentboogvensters met omlopend kordon.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Sint-Lenaarts, Sint-Leonardus, dossiers 4, 6.

Auteurs: Steyaert, Rita