Hoeve Starrenborg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Starrenborg

Beschrijving

Merkwaardige laat-19de-eeuwse hoeve die teruggaat op een oudere vestiging (zie gebinte schuur), visvijver ten noorden (zijnde volgens de bewoner een overblijfsel van de omgrachting van een vroegere burcht), dreef ten oosten, verder omgeven door weilanden en bereikbaar via twee aarden wegen vanaf de Schotensteenweg en de Krekelbergstraat.

In U-vorm geplaatste bakstenen hoevegebouwen: woonstalhuis (parallel aan de straat) met haaks hierop schuur (ten oosten) en bergplaats (ten westen). Woonstalhuis met hoger opgaand woongedeelte van drie traveeën, zadeldaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) waarop sierlijke stervormige schouw. Baksteenbouw met aflijnende baksteenfriezen, onder meer overhoeks en spitsboogvormig; noordgevel gemarkeerd door lisenen. Segmentboogvensters, getralied aan zuidelijke erfzijde en met ruitvormige roedeverdeling aan noordzijde; westelijke zijgevel met rondboogvormig tweelicht en laadluik. Vernieuwde rechthoekige deur in zuidelijke gevel.

Ten oosten recent vernieuwde langsschuur onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat), tijdens de verbouwing werd op een balk de datering 1752 gevonden. Baksteenbouw met aan westzijde bewaarde aflijnende overhoekse baksteenfries en markerende lisenen; volledig vernieuwde noord- en oostgevel, voordien respectievelijk met omlopende spitsboogfries en houten beschieting.

Ten westen van het woonhuis: bergplaats met melkmachine; rechthoekig bakstenen gebouw onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat), markerende lisenen en overhoekse baksteenfries.

Auteurs: Steyaert, Rita