Grote Vraaghoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote Vraaghoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Brechtse Heide

Hoeve in een bosrijke omgeving, weilanden in onmiddellijke nabijheid.

Boerderij aan zuidzijde van de straat bestaande uit woonstalhuis, schuur ten noorden en recente stalling ten oosten; jaartal 1168 in gesinterde steen in westelijke zijgevel van het woonhuis, volledig herbouwd in 1835 door baron Van de Werve de Schilde; rieten bedaking; aan oostzijde afgewolfd zadeldak voor het woonhuis en een schilddak voor de schuur (nok parallel aan de straat).

Woonhuis van vier traveeën en stalgedeelte van drie traveeën, opgetrokken uit gele baksteen op een gecementeerde en gepikte plint. Steekboogvormige muuropeningen, onder meer kruiskozijnen. Stalling met laadluik in oostelijke zijgevel. Geel bakstenen langsschuur van vijf traveeën met steekboogvormige poorten

Auteurs: Steyaert, Rita