Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeënkapel

Beschrijving

Kapel omringd door lindebomen. Opnieuw opgericht in 1642 op plaats van oudere kapel (1459) verwoest in 1584. Hersteld en verbreed in 19de en 20ste eeuw. Gerestaureerd in 1979. Verankerd bakstenen zaalkerkje van drie traveeën en smaller koor van één travee onder zadeldak (leien) met dakruiter. Oostelijke en westelijke zijde met aandaken, tuitgevels op schouderstukken, aan koorzijde met vlechtingen. Spitsboogvormige tweelichten in natuurstenen omlijsting.

Rondboogdeur in beschilderde geprofileerde omlijsting met opschrift "O.L.V. van VII Weeën bid voor ons" en jaartal 1942. Bepleisterd en beschilderd interieur met spitstongewelf gemarkeerd door gordelbogen en kruinrib.

Mobilair

Houten Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Zijvleugels van altaar uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, geschilderd door Eugeen Yoors.

• ERNALSTEEN J., Brecht. De Kapel van O.-L.-Vrouw op Broekhoven-Heike, in Oudheid en Kunst, jaargang XL, 1959, aflevering 4.

Auteurs: Steyaert, Rita