erfgoedobject

Rustoord Salve

bouwkundig element
ID
12839
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12839

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rustoord Salve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Het Rustoord Salve, centraal gelegen in en zijn naam verlenend aan de wijk Rustoord, werd in 1910 gebouwd naar een ontwerp van Floris Verbraeken en uitgevoerd door aannemer Fréderic Masson. Opdrachtgever was Antoon Van den Weyngaarde; die voordien de wijk Sint-Mariaburg ontwikkelde en zich rond 1909-1910 toespitste op een nieuw stuk van zijn grondgebied om er de wijk Rustoord uit te bouwen.

Rustoord "Salve" van 1910; rechthoekig gebouw van negen traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), bredere, hoger opgaande en uitspringende zij- en middentravee met tuitgevels op schouderstukken, overhoekse topstukken met piramidale topstukken. Bakstenen gebouw met doorlopende beschilderde banden, laatstgenoemde omlopend rond de vensters, souterrain bezet met breuksteen. Gevelbeëindiging met mezzaninoverdieping geopend met kleine rondboogvenstertjes. Rechthoekige en segmentboogvormige vensters. Middentravee met steektrap, korfboogdeur waarboven rondboogvormige loggia, in top rondboognis met heiligenbeeld.

  • GOWIE L. & W. CORNELISSENS 2011: Onder den toren op Rustoord en de Kaart, Brasschaat.

Auteurs: Steyaert, Rita; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rustoord Salve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12839 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.