Kasteel Ankerhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Ankerhof

Beschrijving

Kasteel in bosrijk landschap, heden kindertehuis, met mooi park en vijver. Kasteel in classicistische stijl, eind 18de eeuw met 19de-eeuwse aanpassingen. Rechthoekig gebouw van drie + drie + vier traveeën en souterrain + twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, pannen); aan zuidzijde aansluitende 19de-eeuwse vleugel van een + drie traveeën onder mansardedak (leien).

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels op een arduinen plint, houten kroonlijst met tandlijst op klossen; rechthoekige beluikte vensters. Oostelijke voorgevel met dubbelhuisopstand eindigend op geleed kordon en panelenfries, ingangstravee gemarkeerd door gecanneleerde pilasters met composietkapitelen en bekroond met een driehoekig houten fronton. Twee steektrappen en gebogen perron met balustrade. Latere vleugel eindigend op gekornist kordon en eenvoudige kroonlijst, zuidgevel eveneens gemarkeerd door pilasters met composietkapitelen.

Ten noorden van kasteel, koetshuis en bakhuis (nok parallel aan de straat). Classicistisch koetshuis van zeven traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), bepleisterde en beschilderde voorgevel met verdiepte muurvlakken waarin rondboogpoorten en rechthoekige deuren. Bakstenen achtergevel met rechthoekige muuropeningen.

Auteurs: Steyaert, Rita