Gemeentehuis van Brasschaat

Beschrijving

Gemeentehuis met souterrain en twee bouwlagen op nagenoeg rechthoekig grondplan in eclectische stijl met neoromaanse elementen, gebouwd in 1902-03 naar ontwerp van architect F. Truyman(?).

Bak- en natuurstenen gebouw op een arduinen sokkel onder verscheidene haaks op en evenwijdig met elkaar geplaatste zadeldaken (leien), gemarkeerd door vierkante toren van vier geledingen en verscheidene polygonale torentjes onder naaldspits. Lijstgevels geritmeerd door gekorniste puilijst, kordon, rondboogfriezen afgewisseld met tuitgevels. Rechthoekige, getoogde en rondboogvormige muuropeningen. Voorgevel met gemarkeerde ingangstravee: natuurstenen korfboogdeur geflankeerd door driekwartzuilen waarop postamenten van hogerliggend balkon met gebogen balustrade. Toegang via twee steektrappen en perron, ijzeren balustrade beëindigd door postamenten met schilddragende leeuwen.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Brasschaat, dossiers 1,2.

Auteurs: Steyaert, Rita