Dubbelwoonst Villa Zilverbron

Beschrijving

Tweegezinswoning in nieuwe zakelijkheid van 1931 naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen, ommuurde tuin waarvoor de aanleg ontworpen werd door de architect.

Rechthoekig grondplan; bakstenen lijstgevels met sterk horizontaliserend karakter door de doorlopende vensterregisters met metalen ramen. Hoekpartijen gemarkeerd door terrassen. De woningen werden zo gekoppeld dat aan de straatzijde het dubbele karakter onopgemerkt blijft. De noordvleugel met afgeronde hoekpartij en bronmotief is bereikbaar via een zij-ingang; de zuidvleugel met garage en schijnbare hoofdingang, links hiervan opschrift "Zilverbron". De symmetrische achtergevel (gewijzigd ontwerp van 1932) met terras toont de dubbele functie door twee over de verdieping doorlopende trapzaalramen met metalen roedeverdeling, stalen vrijdragende open wenteltrappen.

Het oorspronkelijke meubilair van de noordvleugel werd eveneens ontworpen door Eduard Van Steenbergen.

• VAN DEN BERGHE V. & VAN DE VEEDE H., Eduard van Steenbergen. Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 1955, p. 19 + afb. 95-99.

Auteurs: Steyaert, Rita