Dorpskom Gierle

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Gierle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Gierle

Beschrijving

De dorpskom van Gierle wordt gekenmerkt door een ringweg (Singel) rondom de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met omringend kerkhof en de aangrenzende Latijnse School annex jeneverstokerij. Op dit centrale punt komen vanuit alle richtingen straten toe; de Gierlebaan, De Nefstraat, Oude Baan, Schoolblok, Schoolstraat, en Vennestraat. Het landelijke karakter bleef hier goed bewaard.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, Beschermingsdossier A/0488/3.
  • VAN DEN BRANDEN W., De schuur aan de Singel te Gierle. Onuitgegeven historische nota, Ottergem, 1996.