Dorpskom Sint-Amands

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sint-Amands

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Sint-Amands

Beschrijving

De bebouwing van de dorpskom van Sint-Amands bestaat uit de kerk en burgerhuizen en klimt op tot de 17de- en 18de eeuw, met enkele gebouwen uit de 19de en vroege 20ste eeuw.

De dorpskom wordt gekenmerkt door de Sint-Amandskerk, gelegen op de hoek van de Scheldekaai met de Kerkstraat. Het is een gebouw in laatgotische, laatrenaissance- en neorenaissancestijl, opklimmend tot de 17de eeuw en uitgebreid in de loop van de 18de en 19de eeuw, waaronder de toren in 1866 naar ontwerp van Joseph Schadde. De pastorie aan de andere zijde van de Kerkstraat dateert van dezelfde periode en werd eveneens ontworpen door Schadde.

De opkomst van Kaai en Kerkstraat dateert al van de 15de eeuw. De huidige bebouwing met kerk en burgerhuizen klimt bijna helemaal op tot de 17de en 18de eeuw en getuigt van het intense handelsleven tijdens het ancien régime. Reeds vóór 1763 zou de Kerkstraat gekasseid zijn geweest.

Tegenover de kerk, aan de andere zijde van de Kerkstraat op de hoek met de Kaai staat café A la Belle Alliance één geheel vormend met een burgerhuis met een uniforme voorgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl van het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw doch zeker met oudere kern, zie poortimposten met "anno 1654".

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle