Complex van bunkers

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Complex van bunkers

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hollandstellung: deel Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Complex van Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, opgetrokken in de dijk en dijkwand tussen het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal. De bunkers behoorden tot de 'Zweitestellung' die een geallieerde aanval uit het noorden moest stoppen. Het complex was een aanvulling op de eveneens Duitse Hollandstellung uit de Eerste Wereldoorlog. Later werd de groep door veldmaarschalk Rommel ingeschakeld in de rugdekking voor de Atlantikwall.

De ondergrondse bunkers met een observatie- en geschutsfunctie werden opgetrokken in een combinatie van beton, voorgevormde betonstenen en baksteen.

• SAKKERS H., DE HOLLANDER J. & MURK R. 2011: De Hollandstellung van Knokke tot Antwerpen. Stille getuige van de Eerste Wereldoorlog, s.l.

Auteurs: Mertens, Joeri