Sociale huisvesting ontworpen door Leon Van Hove

Beschrijving

Klein project van vijftien sociale woningen in de wijk Moerheide, gerealiseerd van 1953 tot 1956 door de sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woningen SM te Hamme (sinds 1958 De Zonnige Woonst), naar ontwerp van de Hamse architect Leon Van Hove.

Typisch naoorlogs volkswijkje, bestaande uit twee haaks op elkaar staande groepen van gekoppelde drie- of vierwoonsten met centraal een gemetste poort die toegang verleent tot de achtertuinen met bijhorende gegroepeerde kleine stallen. De voortuintjes zijn afgeboord door een laag bakstenen muurtje en hebben een geplaveid tuinpad naar de voordeur. Enkelhuizen met smalle deurtravee en brede venstertravee en twee bouwlagen, in baksteenbouw met gewitte bovenverdieping, verenigd onder schilddaken (mechanische pannen). Lijstgevels, in de Evangeliestraat onderbroken door puntgevels boven de twee middelste venstertraveeën met top in decoratief metselwerk. De muuropeningen worden benadrukt door uitspringende strekse bakstenen banden, op begane grond tevens voorzien van rechte druiplijsten. Veel schrijnwerk is al vervangen. Qua planindeling zijn er drie verschillende types (met drie, vier of vijf slaapkamers).

Aan de Evangeliestraat 172 geschilderd houten gevelkapelletje bekroond door een M met kruisje en voorzien van gekroond Mariabeeld met Kind, naar vormgeving typerend voor de jaren 1950-1960.

Evaluatie

Architecturale en stedenbouwkundige waarde als representatief voorbeeld van de wijdverspreide kleinschalige sociale woningbouwprojecten in Vlaanderen na de Twee Wereldoorlog. Bepalende erfgoedelementen zijn de architecturale schaal, het silhouet (dakenlandschap en gevelvormen zoals puntgevels), de volumewerking (in- en uitsprongen) en het coloriet (contrast tussen rode en witgeschilderde baksteen).

• Gemeentearchief Hamme, Bouwaanvragen Moerheide.
  • Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam HAMME_MOERHEIDE_4190.
  • BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, onuitgegeven werkdocumenten.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Vandeweghe, Evert; Duchêne, Helena