Café De Koophandel - Bij Gusta

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Koophandel - Bij Gusta

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Noeveren

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Wijk Noeveren

Beschrijving

Café "De Koophandel - Bij Gusta", ondergebracht in een steenbakkerswoning in de wijk Noeveren, op de hoek van een steeg. Het is een lage woning van vier traveeën onder pannen zadeldak. Gecementeerde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen en rolluikkasten met lambrekijnversiering, vermoedelijk daterend uit het tweede kwart van de 19de eeuw.

Via de voordeur in de rechter travee bereikt men de gelagzaal van het café, dat twee traveeën beslaat. Het is een eenvoudig, maar intact bewaard café-interieur: granitovloer met lijst, eenvoudige maar fraaie houten toog met toogkasten, houten banken tegen de muur aan straatkant.