Begraafplaats Sterrebeek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats Sterrebeek

Beschrijving

Ommuurde begraafplaats op een min of meer driehoekig perceel gelegen tussen de Burchtstraat en de Tramlaan, heden niet meer in gebruik.

Historiek

In 1882 werd besloten dat het kerkhof rondom de kerk niet meer volstond en in "ongezonde toestand" verkeerde omdat het te moerassig was. In 1882 werd bijgevolg een nieuw stuk grond gekocht op de "Lindenberg" waar de nieuwe begraafplaats werd opgericht. Tijdens het interbellum werd deze begraafplaats uitgebreid met een perceel ten westen (hoek Burchtstraat/Tramlaan). De uitbreiding is zichtbaar door het verschil in de ommuring. Vandaag is ook deze begraafplaats buiten gebruik. De nieuwe gemeentelijke begraafplaats bevindt zich in de Bosdellestraat (zie gemeente-inleiding).

Beschrijving

Toegang langs de Burchtstraat waar de bakstenen ommuring geritmeerd is door spiegels. Het nieuwe deel wordt langs de Burchtstraat afgesloten door een lage zandstenen muur met een tweede toegang tussen zandstenen pijlers. De muur langs de Tramlaan wordt geritmeerd door zandstenen pijlers en een muur met zandstenen onderbouw en bakstenen bovenbouw met ezelsrug. De begraafplaats heeft een eenvoudige aanleg met centraal kruispad. Centraal staat een hardstenen kruis gedateerd "1891" met links en rechts op de hoeken van de hoofdgang twee monumentale hardstenen grafmonumenten voor de familie De Smeth. Deze familie leverde een aantal burgemeesters van Sterrebeek in de 19de en begin 20ste eeuw. Alle gesigneerd door "Cordemans" en opschriften: "De Smeth – Janssens" (links) en "De Smeth – Peeters" (rechts – voor Pieter De Smeth 1838-1898 en Angelique Peeters 1838-1894).

In de meest noordelijke hoek ligt het ehandstenen graf voor Maurice Despret (1861-1933) en Marguerite Graux (1865-1938). Tegen de muur van de Burchtstraat ten westen grafplaat met stèle en vazen voor "Jean – Marie Derscheid Lt. SRA" (1901-1944) en de familie Derscheid, hiernaast uniforme graven voor de familie Braun de Ter Meeren. Jean-Marie Derscheid werd in 1945 vermoord in Duitsland als politieke gevangen en zijn urne stond eerst op het domein van de familie alvorens naar de begraafplaats te worden overgebracht. Bij de toegang 19de-eeuws neogotisch grafmonument voor "De Busscher et Dumonceau" (sterfdata 1857 en 1869).

Tegen de muren ten oosten en ten zuiden liggen de graven van oud-strijders en tegen de muur hangen platen voor de herdenking van politieke gevangenen. De gemeenteraad besloot in 1929 om op het kerkhof plaats te voorzien voor gesneuvelden en oud-strijders, waarbij de oud-strijders allen een gelijkvormig monument kregen.

• LAUWERS J. 1982 : Rollewagen en Ten Inde, geaktualiseerde toponiemen te Sterrebeek, De Brabantse Folklore 234, 77-90.
  • VANNOPPEN H. & SOMMEREYNS-PARENT L. 1978: De geschiedenis van Sterrebeek, het kastelendorp, Tielt, 213 en 293.

Auteurs: Verwinnen, Katrien