Geografisch thema

Stadsvest

ID
16409
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16409

Beschrijving

Beboomde wandelweg, aangelegd rond de stad in het derde kwart van de 19de eeuw, op de voormalige stadsvesten, meer bepaald de resten van de 15de-eeuwse stadsomwalling. Tot midden 19de eeuw bleef de functie van verdedigingsgordel behouden, doch vanaf circa 1850 geleidelijke nivellering en aanplantingen. Achter het begijnhof (ten zuidwesten): samenvloeiing van Grote en Kleine Nete. Nabij het Sionsplein: samenvloeiing van de Grote Nete en de Albertvaart; laatst genoemde gegraven in 1426 als verbinding van de Grote en de Kleine Nete, ten oosten van de stad. Hier bevond zich het Klein Spui, over de oorspronkelijke arm van de Grote Nete. Deze werd gedempt en omgeleid via de huidige bedding. Bij het begin van de Albertvaart: Groot Spui over de Kleine Nete, uit begin 16de eeuw. Nabij Groot Spui verdedigingsbunker, deel uitmakend van de anti-tankhindernis aangelegd in 1939-1940 (zie inleiding). Constructie van gewapend beton met deels bewaarde camouflage namelijk beschildering met imitatiebaksteen en deur. Nabij de Frederik Peltzerstraat: beeld van A. Bergmann en nabij de Antwerpsestraat beeld van J. Baptist David. Ter hoogte van de Mechelsestraat: Kapel van de Heilige Rita.

  • SIMON STEVINSTICHTING, dossier anti-tankhindernis.
  • CEULEMANS L., Wandeling door Lier, Lier, 1980, p. 68-75.

Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Borstbeeld Tony Anton Bergmann

  • Omvat
    Kapel van de Heilige Rita

  • Omvat
    Sashuis Groot Spui

  • Omvat
    Standbeeld Jan Baptist David

  • Is deel van
    Lier


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadsvest [online], https://id.erfgoed.net/themas/16409 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Lier

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.