Tuinwijk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tuinwijk

Beschrijving

Antwerpsestraat nummers 293 tot 325, samen met Emiel Van Reeth-, Frans Verelst-, Louis Verbeeck- en Overwinningstraat, Gendarmerie-, Noeverselaan en de driezijdige Haesaertplaats in het westen, Kunst-, Spoorweglaan en Wetenschapstraat in het oosten: tuinwijk aangelegd circa 1927-1930 onder leiding van ingenieur B. Haesaerts.

Gekoppelde ééngezinswoningen van twee of drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met dakkapellen of dakvenster. Bakstenen lijstgevels per serie van twee tot zes woningen afgewisseld met een puntgevel; rechthoekige vensters met witgeschilderde bovendorpels, soms beluikt of uitgewerkt tot driezijdige erker; rechthoekige of rondboogdeur. Omhaagde voor- en achtertuintjes met schuurtje.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

Sociale woonwijk Krekelenberg werd gebouwd naar ontwerp van architecten Camille Bal en Ernest Lamot. De wijk kwam tot stand in opdracht van de Gewestelijke Maatschappij van Boom en Omliggende tot het bouwen van Goedkope Woningen, met Benjamin Hasaerts als stuwende kracht.

• Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 1110, Boom, Krekelenberg.
  • MIGON S. 2004: Camille Bal 1888-1955, in: LAUREYS D. (ed.), Bouwen in beeld. De collectie van het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen, Turnhout, 172-175.