Pastorie Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Rochusparochie

Beschrijving

Iets achterin gelegen hoofdgebouw met smalle recent ommuurde voortuin geflankeerd door twee kleinere bijgebouwen, alles in sobere classicistische stijl. Hoofdgebouw, dubbelhuistype van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat) met centrale dakkapel in houten omlijsting met segmentbogige waterlijst en voluten. Jaartal 1764 in sleutel deuromlijsting voorgevel.

Bakstenen lijstgevel op sokkel van arduin met ankers, steigergaten en houten kroonlijst op muizentand. Segmentboogvensters in vlakke omlopende omlijsting van zandsteen met licht geprofileerde dagkanten, sleutel en strek. Zelfde deuromlijsting op neuten afgedekt met gebogen waterlijst en voorzien van arduinen steektrap. Houten deur met paneelwerk en getraceerde 19de-eeuwse waaier. Zijpuntgevels met aandak.

De bijgebouwtjes (rechts voormalige paardenstal zie gedichte poort aan straatzijde) van respectievelijk twee en drie traveeën en één bouwlaag onder schilddak (mechanische pannen, nok loodrecht straat) in dezelfde stijl. De bouwnaden op de hoeken wijzen op een heden verdwenen afsluiting met rococo hek.

Dito achtergevel met gevelsteen "EXIMIS VAN DER AUWERA/ TERSWAEK PROCURANTIBUS/ CONSTRUEBATUR" en latere uitbouw in het noorden. Prachtige diepe achtertuin.

Auteurs: Plomteux, Greet