Leuvensestraat

Beschrijving

In zuidwestelijke richting lopende straat, vertrekkend in het centrum van Aarschot. Vrij rechtlijnig verloop, aan het begin pleinvormige verbreding met Sint-Niklaasberg, eindigend in de Leuvensesteenweg. Bebouwing getypeerd door wederopbouw van vlak na de Eerste Wereldoorlog, vooral erg uitgesproken ter hoogte van Sint-Niklaasberg (zie Leuvensestraat 35-61).

Andere voorbeelden zijn nummer 34, heden café "Den Anker", in typische wederopbouwarchitectuur (regionalistisch, neotraditioneel getint). Gecombineerde lijst- en trapgevel gemarkeerd door natuurstenen muurbanden en dito decoratieve details. Voorts 66-68, aangepaste wederopbouwwoningen gedateerd 1914-1921, met deels bewaard schrijnwerk.

Andere opvallende woningen zijn nummers 105-107: als één geheel opgevat neotraditioneel getinte rijwoningen. Opvallend coloriet door contrasterend gebruik van rode en gele baksteen. Nummer 105 met souterrain. Blauwe hardstenen lateien onder strekse ontlastingsbogen, houten kroonlijst op consoles.

Nummers 122-126 zijn drie rijwoningen onder een doorlopend geknikt steil zadeldak met aandak (rechts) en vlechtingen, wijzend op een oude kern. De gevels hebben echter een 20ste-eeuws uitzicht.

Auteurs: Thomas, Hans