Steenbakkerij Van Herck

Steenbakkerij overgenomen van Van Herck in oktober 1978, gesloten in maart 1983.

Twee ringovens met schouw ten zuiden, in 1979 omgebouwd tot klampovens; hoge aansluitende loodsen met houten beplanking. Ten westen een batterij klampovens onder verhoogd zadeldak (golfplaten, nok parallel aan de ringovens). Mechanische voorbereidings-, vorm- en drooginstallatie sedert 1968, ondergebracht in recent gebouw aan de Kapelstraat. De voormalige droogloodsen ten oosten hiervan werden gesloopt. De oude machinekamer aan de overzijde van de straat wordt ingericht als sportlokaal, de gronden waar vroeger de droogloodsen stonden als gemeentelijk recreatiegebied zogenaamd "De Schorre".

Voormalige meesterwoning zogenaamd "Van Herck" (confer opschrift zuidelijke zijgevel), later kantoren van de N.V. Klampsteen. Vrijstaand dubbelhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw, zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat). Bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met luiken en persiennes en dito deur in vlakke omlijsting van arduin. Zijgevels met halve maanvenstertjes in de fries.

• Gegevens verstrekt door de eigenaar.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

Bij de steenbakkerij hoorde een paardenstal en schrijnwerkerij. In de jaren 1980 kregen deze een woonfunctie.

Van de vroegere steenbakkerij Van Herck resten de meesterwoning, de fabrieksschoorsteen, paardenstallen en schrijnwerkerij.

• Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek over de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen, 2018.
Auteurs: Sys, Annelien