Woonwijk Esdoornenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonwijk Esdoornenhof

Beschrijving

Vijf woonblokken van telkens per vijf of per zes gegroepeerde bel-etage-eengezinswoningen, in 1959 ontworpen door Willy Van Der Meeren (EGKS-woningen, Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal). Geschikt rondom een doodlopend straatje (Esdoornenhof) dat uitkomt op de Ferdinand Kinnenstraat. Opgebouwd volgens modulair systeem met betonstructuur en bakstenen zijwanden. Het geheel werd kadastraal geregistreerd in 1960-1962.

Wooneenheden van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. De inkom en garage bevinden zich telkens op het gelijkvloers. Rechthoekige vensters en deuren, schrijnwerk grotendeels vernieuwd. Nummers 19, 20, 23, 24 en 26 met originele deur met typische Van der Meeren handgreep. Gelijkaardig uitzicht en concept als het Dennenoord te Kraainem, van de hand van dezelfde architect. Ten westen aansluitend het Sint-Trojanusoord met sociale woningbouw, 1979.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Afdeling B, 1960/46, 1961/42, 1962/35.
  • BEKAERT G. & STRAUVEN F. 1971: Bouwen in België 1945-1970. Brussel, 360-361.

Bron: THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Thomas, Hans