Leopold III-laan

Beschrijving

Straat ten oosten van de dorpskern van Desselgem. De straat vertrekt van de Nieuwstraat en loopt in zuidelijke richting naar de Kasteelstraat. De straat is genoemd naar Leopold III (1901-1983), koning van België in de periode 1934-1951. Eerste weergave van een wegel op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de wegel weergegeven als "Lammeraer" / "'t Venneke" / "Wackenmarktweg Nachtwakersvlugt" met als aanduiding "Sentier n° 32" en omschrijving "Sentier du hameau Spriet sur la chaussée de Courtrai conduisant aux chemins dites: Plaetsaerdeweg & Opstalstraet". Het weggetje blijft onbebouwd tot het midden van de 20ste eeuw. In 1949 koopt de huisvestingsmaatschappij Mijn Huis gronden tussen de Nieuwstraat en Kasteelstraat. De bestaande wegel tussen deze twee straten wordt aangelegd als een nieuwe verbindingsweg, waarvoor de gemeente en de staat de kosten delen. Aan de oostzijde van de nieuwe straat laat de huisvestingsmaatschappij drie blokken van zes woningen optrekken, die deel uitmaken van een woonwijk van 30 goedkope woningen aan de Nieuwstraat (zie nummers 154-164), Kasteelstraat en Leopold III-laan. De woningen worden opgetrokken in 1950 naar de ontwerpplannen van architecten Louis Kindt en Jacques Bekaert (bouwaanvraag van 1949). De woningen aan de Leopold III-laan beschikken, in tegenstelling tot de overige woningen, over drie slaapkamers. In 1951 zijn alle woningen in gebruik genomen.

Korte, rechte straat met wegdek van betonplaten. Aan de oostkant van de straat, drie gehelen van zes gekoppelde, sociale woningen met voortuintjes. Baksteenbouw van twee bouwlagen op een arduinen plint en onder een doorlopend pannen zadeldak. Eenvoudige rechthoekige openingen onder strek en/of met arduinen negkanten en sluitsteen. Deels bewaard houtwerk.

• Stadsarchief Waregem, Bouwvergunningen, URB/2003/291/22/P, 1949.
  • COOREVITS S., DE CLERCQ E., Van tuinwijk tot hoogbouw. Woonwijken in Waregem, 1922-1977, 2007, p. 42-43.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie