Geografisch thema

Alsteen

ID
15619
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15619

Beschrijving

Straat in het noordoosten van Desselgem, ten noordoosten van het centrum gelegen. Doodlopende zijstraat van de Zilverbergstraat. Straat genoemd naar een stuk land te Desselgem dat aan Aelsteen-dienst (leendienst) was onderworpen. Deze rentegronden zijn genoemd naar de persoon Alsteen, de eerste laat die in de 13de eeuw een aantal percelen in rente nam. Het land "den aelsteen" en de "dienst van aelsteen" worden beiden volgens De Flou voor het eerst vermeld in 1570. Het straattracé wordt samen met dat van de ten zuiden gelegen Baneik, aangelegd in de tweede helft van de jaren 1970. Rond 1977 worden aan de straten in opdracht van huisvestingsmaatschappij Mijn Huis in twee fases respectievelijk 32 en 24 woningen gebouwd naar ontwerp van de Waregemse architect Lode Duthoy. Korte, doodlopende straat met pijpenkoppen; geasfalteerd wegdek.

  • COOREVITS S., DE CLERCQ E., Van tuinwijk tot hoogbouw. Woonwijken in Waregem, 1922-1977, 2007, p. 67.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1914, Deel I, kolom 85.
  • VANTHUYNE K., Toponymie van Desselgem tot circa 1790, Licentiaatsverhandeling R.U.G., 1979-1980, p. 7-8.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Onze-Lieve-Vrouwekapel

  • Is deel van
    Desselgem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Alsteen [online], https://id.erfgoed.net/themas/15619 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.