Hoeve Kapellehoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Kapellehoeve

Beschrijving

Tussen weiland gelegen hoeve met losstaande bestanddelen, uit het vierde kwart van de 19de eeuw(?). Op enige afstand van de straat gelegen hoevegebouwen met smalle omhaagde en beboomde tuin aan noordzijde, bereikbaar langs aarden veldweg. Aarden erf waarrond aan noordzijde woonstalhuis (nok parallel aan de straat); aan zuidzijde langsschuur (nok parallel aan de straat) en kleine stalling (nok loodrecht op de straat) haaks op noordgevel schuur.

Woonhuis met noordelijke voorgevel; dubbelhuistype met lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Bakstenen gebouw met muurvlechtingen bij zijgevels. Beluikte en getraliede rechthoekige vensters met arduinen dorpels op eerste bouwlaag; getoogde vensters op tweede bouwlaag. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van arduin. Zuidelijke erfgevel met rechthoekige muuropeningen en arduinen dorpels. In het verlengde, bakstenen stallingen van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Vernieuwde stalvensters.

Bakstenen langsschuur van vijf traveeën onder zadeldak (cementpannen), rechthoekige poort onder gietijzeren latei.

Auteurs: Wylleman, Linda