Hoeve ten Speelhoven of Speelhoeve

Beschrijving

Op enige afstand van de straat gelegen L-vormige hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw, met een met gras begroeid erf aan straatzijde afgesloten door betonnen hek. Gekocht door Sint-Bernardsabdij in 1631 van Wouter van den Poel.

Hoeve bestaande uit woonhuis (nok parallel aan de straat), uit de tweede helft van de 18de eeuw met in de 19de eeuw verbouwde zuidelijke voorgevel en muuropeningen; tegen zuidgevel haakse stalling (nok loodrecht op de straat), uit de tweede helft van de 18de eeuw met aanpalende lange recente stalling (nok loodrecht op de straat), ten slotte afzonderlijke stalling (nok parallel aan de straat), uit de 20ste eeuw aan noordzijde.

Woonstalhuis van één bouwlaag onder zadeldaken (mechanische pannen), stalling eertijds onder afgewolfd dak, zie zuidgevel. Verankerd bakstenen gebouw met beluikte en getraliede rechthoekige vensters, arduinen dorpels. Rechthoekige deur met arduinen latei. Oostgevel met halfronde venstertjes in top, aantal bouwnaden verwijzend naar verbouwingen; noordgevel met recente rechthoekige vensters, voorheen enkel voorzien van poort. Zuidgevel stalling: zolderverdieping met twee kloosterkozijnen en centraal rondboogvormig laadluik, arduinen dorpels.

Auteurs: Wylleman, Linda