Nieuwhuizenstraat

Beschrijving

Straat ten zuidwesten van het centrum van Waregem, in een lus lopend van en naar de Drie Koningenstraat en vanuit de Jozef Duthoystraat bereikbaar via de doorgang in één van de huizen van tuinwijk de "Veertig Huizen" (zie Jozef Duthoystraat nummers 79-153 + Nieuwhuizenstraat nummers 38-48). De straatnaam verwijst dan ook naar het hier ten noorden gerealiseerde bouwproject met deze benaming.

Aangelegd als uitbreiding van een woonwijk, zogenaamd de "Veertig Huizen", die de Waregemse bouwmaatschappij Helpt Elkander in 1922 liet bouwen langs de Jozef Duthoystraat. In 1925 dient dezelfde maatschappij voor goedkope woningen een aanvraag in bij het gemeentebestuur voor het bouwen eener werkerskolonie te Waereghem. De woningen, bestemd voor de arbeidersklasse, zijn ontworpen door de Gentse architect Frans Langeraert. Vrij eenvoudige woonhuizen gegroepeerd als drie koppelwoonsten, vier groepen van vier en één groep van drie woningen, samen dus vijfentwintig woningen. Het project wordt in 1929 naar ontwerp van dezelfde architect nog uitgebreid met veertien woningen.

Straat met wegdek van betonplaten en vrij uniforme aanleg van huizengroepen; aan de zuidzijde, dominerende aanwezigheid van basisschool De Gaverbeek (nummer 7) bestaande uit verschillende paviljoenen op een begraasd perceel, gebouwd in de periode 1963-1968 als uitbreiding van het Waregemse Rijksonderwijs aan de Broekstraat en de Molenstraat.

• COOREVITS S., DE CLERCQ E., Van tuinwijk tot hoogbouw. Woonwijken in Waregem, 1922-1977, 2007, p. 37.
  • DELEU T. (red.), Het verhaal: 50 jaar rijks- en gemeenschapsonderwijs Waregem, Waregem, 1999.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie