Hoeve Hellehoeve of Ten Dycke

Beschrijving

Oorspronkelijk omwaterde hoeve met losstaande bestanddelen, door lange aardeweg verbonden met de straat; huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (?).

Vroegste vermelding in 1387, toen leen van de hertog van Brabant. Grachten gedempt circa 1920.

Woonstalhuis (nok loodrecht op de straat) en langsschuur (nok loodrecht op de straat) aan zuidzijde, wagenhuis (nok parallel aan de straat) aan noordzijde en bakhuis (nok loodrecht op de straat) aan oostzijde. Verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen). Langsschuur onder schilddak (Vlaamse- en cementpannen, golfplaten). Rechthoekige muuropeningen met arduinen of houten dorpels, getraliede huisvensters.

• JACOBS J., Onuitgegeven nota's.

Auteurs: Wylleman, Linda