erfgoedobject

Handbooghof met stadstorens

bouwkundig element
ID
125497
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/125497

Juridische gevolgen

Beschrijving

Wandelweg, genoemd naar het oefenterrein van de Sint-Sebastiaansgilde of de Gilde van de Handboog, gelegen tussen de Dijle en de eerste stadsomwalling, waarvan nog twee torenresten overblijven en een stuk stadsmuur dat gedeeltelijk bij de voormalige brouwerij/mouterij "de Hopbloem" (Lei 19) geïncorporeerd werd.

Tot 1953 stond aan de kruising met de Brusselsestraat, haaks op het Handbooghof, een door de gilde in 1482 gebouwde woning in traditionele bak- en zandsteenstijl met zijtrapgevel. Een rechthoekige poort gaf toegang tot het Handbooghof. Het Handbooghof werd als landschap beschermd (K.B. 30/10/1945) en later als monument, samen met de andere delen van de eerste stadsomwalling (M.B. 07/06/1994).


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Eerste stadsomwalling

  • Is deel van
    Leuven


Waarnemingen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Handbooghof met stadstorens [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/125497 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.