Arbeiderswoningen, Blauwputgang

Beschrijving

Twee reeksen arbeidershuisjes (nummers 1-11) die dateren van rond 1850 en opgetrokken werden met twee bouwlagen en telkens twee traveeën, de deurtravee blind in de bovenbouw. Nummers 1-4 en 9-11 zijn afgedekt door pannen lessenaarsdaken; nummers 5-8 zijn opgevat als rug aan rug huizen, onder een pannen zadeldak. De deels verankerde bakstenen gevels zijn, behalve bij de recent gerenoveerde nummers 1-4, witgekalkt boven een gepikte plint en afgelijnd door zinken gootlijsten onder een licht overkragende dakrand. De rechthoekige, al dan niet gekoppelde deuren en de vensters zijn voorzien van - deels vernieuwde - houten bovendorpels en arduinen benedendorpels of lekdrempels.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Cel Monumenten en Landschappen: beschermingsdossier Blauwputgang/Diestsestraat nummer 215 (Ministerieel Besluit Stadsgezicht 23.07.1989).
  • DE COOMAN M., De Leuvense gangen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Katholieke Universiteit Leuven, 1980, p. 47-50.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie