Eenheidsbebouwing

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Eenheidsbebouwing bestaande uit Jozef II-straat nummers 3-55 en 6-58. Op de in de jaren 1950-1960 verbouwde of gemoderniseerde nummers 3, 10, 13, 14, 20, 22 en 39 na, zijn deze straatwanden getypeerd door een sobere eenheidsbebouwing daterend uit de aanlegperiode van de straat in 1896-1898.

Repetitieve opstelling van twee traveeën brede enkelhuizen - nummer 25 met drie traveeën -, in het eerste straatgedeelte met drie bouwlagen in een verkleinende ordonnantie (nummers 5-11, 6-8, 12, 16), voorts met twee bouwlagen plus mezzanino en doorgaans blindvensters in de deurtravee. Analoge bakstenen lijstgevels verwerkt met arduin en gekenmerkt door een geschakelde opbouw met registers van rechthoekige muuropeningen op de begane grond en getoogde in de bovenbouw, een geleding door doorlopende plinten, tot baksteenlijsten doorgetrokken lekdrempels, sporadische beschildering met imitatiebanden, en ten slotte, kroonlijsten - inmiddels veelal vernieuwd - met een zelfde hoogte. Voorts zijn de deuren gevat in een bandomlijsting, de benedenvensters onder een latei, soms met bredere afmetingen of verbreed en omgevormd tot vitrine met neoclassicistisch uitzicht zie nummer 12 (1909), 24, 28. Bij nummers 55 en 58 vormen de afgeschuinde hoektraveeën lichte risalieten.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 70762 (bouwvergunning 22.03.1909).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie