Arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

Reeks van dertig, twee aan twee in spiegelbeeld gekoppelde arbeiderswoningen (nummers 108-148 en 152-168), onderbroken door de toegangspoort van het klooster van de paters kapucijnen (nummer 150). De Samenwerkende Maatschappij voor Goedkope Woningen en Woonvertrekken liet de wijk optrekken in 1926 naar de plannen van L. Spéder en J. Vanderveken. De sobere panden van twee bouwlagen en twee traveeën zijn opgetrokken in oranjerode baksteen boven een hardstenen plint en afgelijnd door de zinken gootlijst van het pannen zadeldak. De begane grond bestaat uit een toegangsdeur in een licht vooruitspringend portaal onder een rondboog met simili-aanzetstukken en door ruitmotief versierde sluitsteen, en een breed rondboogvenster. De bovenbouw bevat afwisselend twee rechthoekige vensters of een enkel rechthoekig venster geflankeerd door een decoratief gevelvlak in overhoekse bakstenen en bekroond door een puntgeveltje met oculus. Verder decoratieve metselverbanden in de lateien, ontlastingsbogen en muurbanden. Het oorspronkelijk houten schrijnwerk met roedeverdeling bleef slechts bewaard in nummer 134 en 136.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 85595 (bouwvergunning 22.01.1926).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie