Sociale woonwijk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sociale woonwijk

Beschrijving

Sociale woonwijk opgericht door het Bureel van Weldadigheid naar ontwerp van architect Victor Durlet, van 1877. Deze woonwijk omvat werkmanswoningen met één (Spaarstraat en Matigheidsstraat) en twee bovenverdiepingen naast burger- en winkelhuizen, laatstgenoemde ingeplant op de hoeken.

Ontpleisterde (?) baksteenbouw; twee à drie traveeën met overwegend repeterend schema onder pannen zadeldaken, omlopende gekorniste kroonlijst op bewerkte consoles.

Frans De Cortstraat nummers 7 en 27 boven kroonlijst bekroond met driehoekig fronton. Rechthoekige muuropeningen, hoeken met neoclassicistische houten winkelpuitjes.

Matigheidstraat en Spaarstraat met lagere huisjes van twee traveeën en twee bouwlagen in spiegelbeeldschema, decoratief baksteenmetselwerk met doorlopende banden en ruitmotief.

• S.N. 1889: Notice sur les maisons ouvrières du bureau de bienfaisance d'Anvers, Antwerpen.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita