Hoeve Lintacker

Beschrijving

Aan de noordoostzijde van het kasteel en aan een gekasseide weg gelegen hoeve, grotendeels daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw, met oudere kern, zie gebint. Tevens werd reeds in 1362 melding gemaakt van deze moederhofstad Lintacker.

Losstaande bestanddelen: woonstalhuis (nummer 2) (nok loodrecht op de straat) aan westzijde, tot woning omgevormde langsschuur (nummer 1) (nok loodrecht op de straat) aan oostzijde, rechthoekige houten stalling onder zadeldak (mechanische pannen) (nok loodrecht straat) uit de 20ste eeuw aan zuidoostzijde, en eenvoudig bakhuis (nok parallel aan de straat) aan noordzijde.

Woonstalhuis met woongedeelte van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerd roodgeschilderd bakstenen gebouw met onderkelderde noordwestzijde. Rechthoekige muuropeningen, houten dorpels, en gekalkte randen, Stalgedeelte met merkwaardig beschermd krukgebint uit de 14de of 15de eeuw (?). Monumentale bakstenen langsschuur onder afgewolfd dak (Vlaamse pannen). Westgevel met oorspronkelijke rechthoekige venstertjes en steekboogdeur met gewitte randen. Rechthoekige poorten met houten lateien, en recente rechthoekige muuropeningen aan noordgevel.

Auteurs: Wylleman, Linda