erfgoedobject

Landhuis Heuvelhof

bouwkundig element
ID
12501
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12501

Juridische gevolgen

Beschrijving

Huidig gemeentehuis. Rechthoekig kasteel in neo-Lodewijk XVI-stijl, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (nok parallel aan de straat), in park gelegen en aan straatzijde begrensd door oorspronkelijk hek in neo-Lodewijk XVI-stijl met pijlers van natuursteen. Binnen het park aan zuidoostzijde bakstenen koetshuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (nok loodrecht op de straat) en voor tuingevel tuinbeeld met putti.

Het eerste gemeentehuis bevond zich op de hoek Dorpsplein-Hovesesteenweg (herberg De Valk), opgericht in 1852-53. Een tweede naar ontwerp van E. Dieltiens, vernield in 1914, kwam tot stand in 1894-95 op huidig Jef van Hoofplein tegenover de kerk. In 1921 werd de villa zogenaamd Les Peupliers aangekocht in de Dr. Theo Tutsstraat en in 1966 werd ten slotte het zogenaamd Heuvelhof aangepast tot gemeentehuis.

Vanaf het einde van de 14de eeuw was hier een hoeve aanwezig. Tussen 1872-1880 kwam een landhuis tot stand, afgebroken in 1904 om plaats te ruimen voor het in 1910 opgerichte Heuvelhof naar ontwerp van Albert Arnou. Brandde totaal uit in 1914 zodat het in 1922-24 herbouwd werd naar het oorspronkelijke plan door architect J.B. Van Bouchout. Aangekocht door de gemeente in 1966 en vanaf oktober 1973 opengesteld als gemeentehuis.

Nagenoeg rechthoekig gebouw, bezet met natuursteen, van twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien) met oeils-de-boeuf. Verscheidene recentere aanbouwsels van circa 1970 onder platte daken tegen oostgevel.

Noordelijke hoofdvleugel (tuingevel) met driezijdige hoekrisalieten en middentraveeën met gebogen uitbouw en balkon op tweede bouwlaag. Eerste bouwlaag rondboogvensters en -deuren; tweede bouwlaag rechthoekige vensters en balkondeuren in vlakke omlijsting, kroonlijst of gebogen fronton, kordonvormende onderdorpels op borstwering met panelen

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Boechout, dossier 1,2,3,4.
  • JACOBS J., Het gemeentehuis Heuvelhof, in DF-koerier, maandblad Davidsfonds Boechout-Vremde, Boechout, juni 1982, p. 629.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Herberg De Valk

  • Is deel van
    Heuvelstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landhuis Heuvelhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12501 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.