Hoeve Arckenhove

Beschrijving

Kleine langgestrekte hoeve (nok loodrecht op de straat), uit het vierde kwart van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw, met omhaagde tuin aan westzijde. In 1575 reeds vermelding van "een huis", in 1608 "een hutte" en benaming "Arincoven" in 1650. Van noord naar zuid bestaande uit woonhuis, stallingen en een kleine schuur.

Voorgevel woonhuis in het oosten van drie traveeën en één bouwlaag onder deels schild-, deels afgewolfd dak (riet). Beschilderd bakstenen gebouw op gepikte plint. Beluikte en getraliede rechthoekige vensters met arduinen dorpels. Rechthoekige deur met bovenlicht en arduinen latei. In verlengde stallingen en schuurtje met rechthoekige muuropeningen en voornamelijk houten lateien. Boven stalpoort klimmend laadluik. Recentere aanbouwsels onder lessenaarsdak en plat dak tegen noordgevel, en houten aanbouwsel tegen zuidgevel.

• JACOBS J., Arckenhove, in DF-koerier, maandblad Davidsfonds Boechout-Vremde, Boechout, januari 1983, p. 707.

Auteurs: Wylleman, Linda